Chef Engineer
Read out please ... wallahhu`alam..

Assalamualaikum semua.

Jika anda pernah come across Majalah 3 pada bulan July ade paparan ttg ayam organic herba di usahakan seorang profesor - Dr Mohamad Zainol Abdul Haja. Saya tertarik dgn cara pembiakan ayam yg Dr Zainol sahakan, bersih, terkawal dan halal.

Saya dan suami menjejaki Dr Zainol, dpt jumpa, berborak, sy juga pernah bawa Dr Zainol dan isteri beliau Dr Mumtaz, berjumpa dgn network saya di Melilea Puchong. Sekadar ingin mengajak beliau berkongsi pengalaman dgn kami. Saya kagumi insan ini, mengorbankan kerjaya profesional utk akhirnye memilih jalan berbakti kepada ummah.Terlalu mudah akidah umat islam di Malaysia kini diperalat, kami sgt sedih. Matlamat kami sama, insyaallah.

Sungguh, teknologi menjadikan kita negara yg moden, teknologi juga akan kemudiannye merosak byk perkara baik dlm tubuh kita.. yg akhirnye akan merosak akidah. Kalau hendak dicerita, sgt panjang. Saya ringkaskan.

Wujud enzim khinzir dlm ayam diperakui setelah bbrp tahun buat research, malah byk website yg ade maklumat ini, sy akan beri add nnt. Enzim khinzir mungkin tidak terlabel secara individual dlm proses menggemukkan ayam (m'sia tidak akan buat label ), tp hasil dari kajian, protein dari khinzir, antibiotik dan pelbagai lagi mampu menyuburkan ayam, cepat gemuk, lg berat lagi cepat boleh jual, cepat dpt hasil., maka suntikan, makanan ayam ade campuran pelbagai yg sumbernya diragui. Thats y, dari telur hungga ia menjadi hidangan anda, ayam tidak perlu mengambil masa berbulan-bulan.. ayam KFC cuma 28 hari,ayam daging mungkin 40 hari... sy tidak pasti.

Lately sibuk harga ayam naik, sy come across pulak seorang pengusaha ayam berbangsa china di Buletin Utama 2 mlm yg lalu, "harga ayam mesti mau naik sikit, makanan ayam pun sulah naik halga, itu UBAT ayam pun sudah naik halga" ...ubat ???.. tapi tiada apa lagi yg memeranjatkan saya.... anda fikirkan, anda nilailah. Ayam kat malaysia ni sampai dah macam tak cukup supply, harga semakin lama semakin naik, yg gemuknye pengusaha ayam cina inilah.

Halal ke ayam daging? tidak mengapa jika anda pasti dan yakin ttg kehalalannye, tambahan di Malaysia ade sykt besar yg melabelkan halal utk ape pun jua produk ayamnye tetapi Taraf Halal itu, saya anggap ia hanye di kategorikan utk PROSES PENYEMBELIHAN cara islam yg diutamakan di sykt itu.. even pernah masuk TV, tetapi cara ayam dibesarkan, di beri mkn makanan yg bagaimana tidak mungkin termasuk dlm HALAL yg dimaksudkan.... anda fikir bagaimana?

Sy pernah bertanye kpd Dr Zainol, government negara islam ini tak berbuat ape ape ke? Dia jawab, it happens around the world nanee. its the technology!!

Percaya atau tidak, sewaktu Dr Zainol confirm ayam daging ini ade enzim khinzir, beliau menangis, after a long time of research, baru skrg confirm!! Saya juga sgt sedih.. sgt sgt sedih. Bayangkan kotornye, hinanya makanan yang kita mkn,makanan yg membentuk 'kita'.

Ayam daging biasanya dlm 20 minutes kalau letak kat luar peti sejuk mesti lalat dah datang, bau dia mak aaiiii... senang hanyir, kenapa? Ade certain part part ayam ni daging dia punyelah padat dan banyak kan ... kenapa ye...? fikir fikirkan.

Saya tidak berniat mempromosi ape ape, sy juga tiada share dlm biz Dr Zainol, tapi saya seru, kepada sesiapa sahabat yg terbaca email ini, mungkin skrng tiba masanye kita mengubah sumber pemakanan kita.. maafkan saya jika terlambat bercerita, sy hanya manusia, kdg2 sy takut juga pandangan ikhlas saya di salah erti. Pernah beberapa kali sy bercerita kpd kwn kwn, tapi cerita sy di anggap seperti diada adakan, malah ade yg tak respon ape ape, (bila pk pk kelakar pun ade, takkan benda dasyat mcm ni takde respon ek...) jd sy berhenti bercerita seketika.. maafkan sy terlambat memanjangkan kepada kwn kwn.. but anyway inilah sebenarnye tanggungjawab kita.

Fwd this mail to your friends,kita ambillah tanggungjawab ini. insyaaallah Allah berkati.

last mth pun article Ayam Organic ade keluar kat Berita Harian, full page, kat dlm tu pun ade ttg enzim khinzir ini.

Anyway sy dan keluarga kini tidak lagi risau harga ayam daging ni naik ke turun ke, lantokkkkkk le dia.... Ayam organic jauh lebih sedap, manis n tak byk daging, yg penting kita pasti ttg sumber pembesaran ayam ini., insyaallah.
4 Responses
  1. Berapa harga ayam organik ni? Byk beza dgn ayam Tesco?


  2. agak mahal berbanding ayam Tesco. Dia tak jual kat pasaraya besar. kena berusaha untuk mencari.



  3. tak pasti dah samapi Penang @ belum... Any info akan bg tau pada hang.