Chef Engineer
Dipetik daripada Malaysiakini.

ADUN BN diugut, 10 boikot DUN T'ganu
Apr 14, 09 10:39am kemaskini 2.21pm

Sepuluh ADUN Barisan Nasional (BN) memulaukan DUN Terengganu pada hari kedua persidangan hari ini selepas beberapa orang daripada mereka menerima ugutan "YB tak sayang nyawa?" malam tadi. Mereka kini berada di beberapa tempat di negeri itu kerana bimbang keselamatan mereka tidak terjamin, kata ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid ketika dihubungi Malaysiakini hari ini. Tiga ADUN penyokong kerajaan membuat laporan polis tengah malam tadi setelah menerima mesej SMS berbentuk ugutan - dispekulasikan berhubung usul undi tidak percaya terhadap menteri besar Terengganu.

Rosol bagaimanapun menafikan ketidakhadiran 10 ADUN tersebut termasuk beliau sendiri, sebagai langkah menjatuhkan Datuk Ahmad Said (foto) seperti diura-urakan sejak minggu lalu. Selain beliau sendiri, ADUN Paka, Zakaria Abdullah dan ADUN Permaisuri, Abdul Halim Jusoh turut membuat laporan polis selepas mendapat mesej SMS ugutan pada jam 11.20 malam tadi. Mesej yang didakwa dikirim oleh seorang pegawai kanan kerajaan negeri itu antaranya berbunyi "baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?".

Selain mereka bertiga, turut tidak hadir di sidang DUN pagi ini ialah Muhammad Ramli Noh (Tepoh), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Datuk Din Adam (Bukit Besi), Alias Abdullah (Alor Limbat), Ramlan Ali (Jabi), Datuk Seri Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd Pehimi Yusof (Kota Putera). Dipercayai, beberapa ADUN BN akan ke Putrajaya untuk mengadakan perbincangan dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhiyiddin Yassin berhubung krisis terbaru di negeri itu.

Krisis kepemimpinan menteri besar Terengganu kali ini tercetus genap setahun selepas berlaku perebutan kuasa antara Ahmad - yang disokong oleh istana - dengan Idris, menteri besar waktu itu.Minggu lalu, Ahmad memberi amaran keras termasuk memecat ADUN BN terbabit jika usul undi tidak percaya dikemukakan dalam sidang dewan minggu ini. BN menguasai 24 kerusi DUN, sementara PAS pula lapan kerusi.

Sementara itu, Rosol yang juga pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri, memberitahu sidang akhbar pagi ini bahawa selain 10 Adun berkenaan, tiga lagi Adun BN yang menyokong tindakan mereka, tidak menghadiri sidang DUN hari ini. Bagaimanapun, Berita Harian memetiknya sebagai berkata, ketiga-tiga ADUN tersebut tidak bersama mereka dalam sidang media itu.

Bagaimanapun Bernama melaporkan, selain menteri besar dan 10 exco kerajaan negeri, hanya tiga wakil rakyat BN dalam sesi soal jawab itu. Tindakan memulaukan dewan itu, lapor agensi berita itu lagi, menyebabkan ia didominasi semua lapan ADUN pembangkang. Menurut Rosol di sidang media itu, mereka tidak akan hadir persidangan DUN selagi tidak mendapat jaminan keselamatan berikutan ugutan bunuh menerusi SMS itu. "Kita akan hadir pada hari terakhir sidang dewan esok jika mendapat jaminan keselamatan daripada polis," katanya.

Akal, Mata dan Hati :-

Apakah yang berlaku di Terengganu ini benar - benar memberi tamparan kepada Barisan Nasional. Sepatutnya perkara ini perlulah diselesaikan secara baik tanpa diketahui oleh orang luar melalui media massa. Apa yang berlaku boleh memberi aib kepada BN dan UMNO khususnya yang sepatutnya menunjukkan perpaduan dan kesepakatan dalam semua perkara.

Segala teguran jika ada haruslah disuarakan dengan cara baik dan berhemah dan seorang ketua harusnya meneliti teguran yang dibuat segera mengakui kelemahan yang ada serta memperbaiki apa yang kurang. Kekuatan sesebuah pertubuhan adalah bergantung kepada perpaduan sesama ahli dan ketaatan kepada pemimpin selagi pemimpin / ketua tidak menjurus kepada kemungkaran kepada ALLAH.

Keadaan yang berlaku ini akan memberi kelebihan kepada PR untuk mengalihkan isu - isu yang yang dilemparkan kepada mereka. Selama ini negeri - negeri PR seringkali dikaitkan dengan perpecahan dalaman akibat rasa tidak puas hati dikalangan pemimpin. Namun kini BN seharusnya menilai kembali dan memperbaiki keadaan mereka terlebih dahulu sebelum mencari kesalahan pihak lawan. Parti - parti komponen BN pasti akan mengambil peluang ini untuk memberi tekanan kepada DS Najib agar memberi lebih keistimewaan kepada kaum masing - masing. Akhirnya UMNO/Melayu juga kerugian. Apa yang berlaku ini akan merugikan rakyat negeri Terengganu sendiri.

Semoga Allah memberi petunjuk kepada mereka yang mencari keredhaan ALLAH s.w.t..
0 Responses