Chef Engineer
Ramai ibu bapa kadang-kala terlalu tertumpu dengan tugas seharian sehingga lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.

Ini ada satu petua dari ibu saya

1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah al fatehah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri.

Selamat mencuba......


Akal, Mata dan Hati:-
Tak salah jika mencuba. Zaman serba moden ini kita kurang bersama dengan anak-anak. Kita sering berlumba - lumba mencari rezeki denga harapan kita dapat memberi kesenangan kepada keluarga kita. Namun begitu, anak - anak juga memerlukan kasih sayang, belaian serta perhatian daripada kita. Akibat kelalaian kita memberi perhatian kepada anak - anak menyebabkan anak semakin kurang mendengar kata - kata serta nasihat dan lebih parah lagi derhaka kepada ibu bapa. Saya merasakan bahawa tak salah jika kita mencuba apa yang dinyatakan di atas. Semoga kita peroleh anak - anak yang soleh dan solehah suapaya dapat mendoakan kebahagian ibu bapa di dunia dan akhirat. Tiga harta yang memberi manfaat sesudah kita mati; sedekah jariah, ilmu yang berguna serta anak - anak yang soleh dan solehah. Wallahu'alam...
0 Responses